Μοργκανίτης: Το ντελικάτο ροζ πετράδι της οικογένειας της βηρύλλου

Posted by editor 22/07/2019 0 Comment(s)

Μοργκανίτης ː Το ντελικάτο ροζ πετράδι της οικογένειας της Βηρύλλου

 Συνεχίζοντας το συναρπαστικό ταξίδι μας στα ορυκτά της Βηρύλλου, συναντάμε τον Μοργκανίτη, με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα (λουλούδι του ροδάκινου), με ανοιχτή λιλά ή πορτοκαλί απόχρωση.

Είναι ένα πετράδι που γεννιέται βαθιά μέσα στη γη, σε εκρηξιγενή, πλουτώνια πετρώματα, που ονομάζονται Πηγματίτες.

Το ιδιαίτερο ροζ χρώμα του το οφείλει στην παρουσία Μαγγανίου και επιπλέον στην παρουσία τριών πολύ σπάνιων μετάλλων στην κρυσταλλική δομή του, του λιθίου, του καισίου και του ρουβιδίου.

 Έχει μεγάλη σκληρότητα, όπως όλοι οι Βήρυλλοι ( 7,5 ). Οι  κρύσταλλοί του, όταν είναι καλά αναπτυγμένοι είναι τραπεζοειδείς πεπλατυσμένοι, εξαγωνικοί, αλλά βρίσκεται και σε συμπαγείς ημιδιάφανες και αδιάφανες μάζες (βότσαλα).

Τα πιο ωραία πετράδια εξάγονται από τη Βραζιλία, τη Μαδαγασκάρη, το Πακιστάν και τη Ρωσία.

Το όνομά του οφείλεται στον Αμερικάνο τραπεζίτη J. P. Morgan, που ήταν παθιασμένος συλλέκτης ορυκτών και πολύ γνωστός για την περίφημη συλλογή του, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Είναι μια πέτρα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία γι' αυτήν.

Τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ και στις Βρετανικές αποικίες γενικότερα, ήταν της μόδας να δωρίζεται Μοργκανίτης  σε δακτυλίδι από πλατίνα ή λευκόχρυσο σε γυναίκες που έκαναν το ντεμπούτο τους σε κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο  Μοργκανίτης  σε φυσικό επίπεδο, ελαττώνει  το στρες, ενδείκνυται σε νευρικές εξαντλήσεις, ζαλάδες και αδυναμίες γενικότερα. Βοηθάει τον άνθρωπο να τιθασεύσει τον άκρατο εγωισμό, το φανατισμό και να ανοίξει τη στενή οπτική γωνία με την οποία βλέπει τα πράγματα.

Εμπνέει την αγάπη προς τη ζωή και προς όλες τις ζωντανές υπάρξεις της δημιουργίας, διδάσκοντας τον άνθρωπο να μην είναι άπληστος ή αχόρταγος.

Ο  Μοργκανίτης  τοποθετείται στο επίπεδο της καρδιάς, και όπως όλες οι ροζ πέτρες είναι κάτω από τον αστερισμό της Αφροδίτης και θεωρείται μια πέτρα ¨ θηλυκή ¨.

Είναι μία από τις ζωδιακές πέτρες του Ζυγού, του Ταύρου και της Παρθένου.

 

* Ορυκτολόγος – Γεωλόγος B.Sc, M.Sc

Ο Γιάννης Κοπαλάς είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ορυκτά και Πολύτιμοι Λίθοι», Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες 2003.

Ο Γιάννης Κοπαλάς έχει υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης των καταστημάτων Stone Stories by Albandakis.