COVID-19 Το φυσικό μας κατάστημα είναι πάλι ανοικτό, από τις 11 Μαΐου 2020, ακολουθώντας τη σχετική απόφαση της Πολιτείας.

ΠΕΡΙΔΟΤΟ

Posted by editor 24/10/2017 0 Comment(s)

Περίδοτο είναι η πράσινη πολύτιμη ποικιλία του ορυκτού Ολιβίνης. Είναι το μεσαίο μέλος μιας σειράς ορυκτών, που τα ακραία μέλη του είναι: ο Φορστερίτης (Μαγνησιούχος) και ο Φαγυαλίτης (σιδηρούχος).

Το χρώμα του ποικίλει από ανοικτό πράσινο, πράσινο-λαδί, κιτρινοπράσινο (ποικιλία χρυσόλιθος), σκούρο πράσινο και τέλος η καλύτερη χρωματική ποικιλία: πράσινο σμαραγδί. Το χρώμα οφείλεται στην αναλογία σιδήρου και μαγνησίου μέσα στο ορυκτό, στη δε σμαραγδοπράσινη ποικιλία καθοριστικό ρόλο παίζει και η παρουσία χρωμίου, νικελίου. Είναι διάφανο, ημιδιάφανο έως αδιάφανο ορυκτό. Έχει υαλώδη λάμψη, που αυξάνεται με τη κατάλληλη κοπή. Η σκληρότητα του είναι λίγο μικρότερη από αυτή του χαλαζία. Βρίσκεται σε πυριγενή, μαγματικά και ηφαιστειακά πετρώματα (Χαβάη), που είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο, φτωχά σε πυρίτιο. Είναι ένα πετράδι γνωστό στον άνθρωπο από το 3000 – 3500 πχ από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Αρχικά ονομαζόταν «Τόπαζος» (Πλίνιος ο πρεσβύτερος), από το όνομα του νησιού που πρωτοεξορύχθηκε  στην Ερυθρά Θάλασσα (σήμερα ονομάζεται: Ζεμπίργετ). Οι αρχαίοι Έλληνες αργότερα του έδωσαν το όνομα Χρυσόλιθος ή Περίδοτο από τη λάμψη και το χρυσαφί κιτρινοπράσινο χρώμα του. Ήταν το αγαπημένο πετράδι της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, που πίστευε ότι είχε τη δύναμη να την προστατεύει από τα κακά πνεύματα, ιδιαίτερα όταν ήταν δεμένο με χρυσό. Επίσης αναφέρεται στην αρχαία Εβραϊκή παράδοση, με ιδιαίτερο συμβολισμό και ονομαζόταν «Πίνταχ». Ήρθε στην Ευρώπη μέσω των πρώτων σταυροφοριών. Χρησιμοποιήθηκε πολύ στο Μεσαίωνα σαν πετράδι με έντονο θρησκευτικό συμβολισμό, όπως στον θρόνο των τριών βασιλέων στον Καθεδρικό ναό της Κολωνίας στη Γερμανία. Οι ιθαγενείς των νησιών της Χαβάης πίστευαν ότι ήταν τα δάκρυα ενός θεού που κατοικεί μέσα στο ηφαίστειο Πέλε και το έβρισκαν μέσα στις στάχτες και την αποξηραμένη λάβα.

Συμβολίζει πάντοτε την ενεργειακή δόνηση του φυσικού κόσμου που μας περιβάλλει. Πιστεύεται ότι προστατεύει τους ανθρώπους από τις κακόβουλες δυνάμεις και τις αρνητικές ενέργειες.

Στην κρυσταλλοθεραπευτική πρακτική βοηθά να αποβάλλει το σώμα τις διάφορες τοξίνες, να ξεκαθαρίσει το μυαλό από δυσάρεστες προηγούμενες εμπειρίες και να κοιτάξει με θάρρος το μέλλον του. Αν τοποθετηθεί πάνω από την περιοχή της καρδιάς γαληνεύει τον άνθρωπο και τον κάνει να ψάξει και να τραβήξει πάνω του την ομορφιά και την αγάπη που υπάρχει στη ζωή όλων μας. Είναι γενέθλιος λίθος του μηνός Αυγούστου.

Έχει βρεθεί περίδοτο σε μερικούς μετεωρίτες, μαζί με μικροκρυστάλλους διαμαντιού, σε διάφορα σημεία της γης. Οι μετεωρίτες αυτοί ονομάζονται «παλλασίτες». Σημαντικά κοιτάσματα περίδοτου σήμερα υπάρχουν στη Ρωσία (Ουράλια), ΗΠΑ (Αριζόνα και  νησιά Χαβάη). Επίσης στο Πακιστάν και στην Αυστραλία.