ΚΙΤΡΙΝΗΣ

Posted by admin 13/10/2016 0 Comment(s)

Το κίτρινο του πρωϊνού ήλιου

Η πανέμορφη αυτή κίτρινη πέτρα ανήκει στη πολυπληθή οικογένεια του Χαλαζία. Το χρώμα της παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος αποχρώσεων του κίτρινου.

Μπορεί να είναι ένα δυνατό γεμάτο κίτρινο χρώμα, κίτρινο-μελί, πολύ απαλό κίτρινο, κίτρινο-καφέ και μερικές φορές μέχρι σκούρο καφέ-κόκκινο.

Το χρώμα του Κιτρίνη συνήθως δεν είναι ομοιόμορφο και το οφείλει στην παρουσία μικρών ποσοτήτων τρισθενή σιδήρου στο κρυσταλλικό πλέγμα. Σχηματίζει χρωματικές ζωνώσεις με περιοχές εναλλασσόμενες έντονα κίτρινο-απαλό κίτρινο έως άχρωμο.

Παρουσιάζει δυνατή υαλώδη λάμψη και μπορεί να είναι διάφανος, ημιδιάφανος έως αδιάφανος. Έχει μικρό πλεοχροϊσμό (αλλαγή του χρώματος, ανάλογα με την κατεύθυνση που παρατηρείται ο λίθος). Η σκληρότητά του είναι αρκετά μεγάλη (H=7) όπως όλα τα ορυκτά του Χαλαζία. Σχηματίζεται αρκετά βαθειά μέσα στη γη, από υδροθερμικά υγρά που συνδέονται με μαγματικά ή ηφαιστειακά φαινόμενα συνήθως.

Ο Κιτρίνης δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ σε μεγάλους κρυστάλλους, όπως πολλοί άλλοι Χαλαζίες και γενικά είναι ο πιο σπάνιος κρύσταλλος χαλαζία που υπάρχει. 

Ακριβώς λόγω της σπανιότητάς του έχουν αναπτυχθεί τεχνικές παραγωγής Κιτρίνη από άλλους Χαλαζίες πιο διαδεδομένους στη φύση, όπως ο Αμέθυστος. Σε θερμοκρασίες 450ο C έως 550ο C, ο Αμέθυστος αποκτά μια κίτρινη-χρυσαφή απόχρωση, έως καφέ-κίτρινη και το χρώμα αυτό που παράγεται είναι σταθερό. Οι παραγόμενες με αυτό τον τρόπο πέτρες, έχουν εμπορικές ονομασίες όπωςː  "Τοπάζιο-Παλμύρα", "Τοπάζιο-Μαδέρα" και "Τοπάζιο-Ρίο Γκράντε". 

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα μυθολογικά στοιχεία που να συνοδεύουν τον Κιτρίνη και αυτό γιατί μόνο το 1550μ.χ. πιστοποιήθηκε ορυκτολογικά η ύπαρξή του, ως ξεχωριστή χρωματική ποικιλία του Χαλαζία. Πριν από αυτή την ημερομηνία, το πανέμορφο αυτό πετράδι, συγχέονταν με άλλες πέτρες κίτρινου χρώματος όπως το κίτρινο Τοπάζι, η κίτρινη Βήρυλλος, το κίτρινο Ζιρκόνιο και άλλες πολύτιμες πέτρες. 

Τα κρυσταλλοθεραπευτικά στοιχεία που αποδίδονται στον κιτρίνη, είναι αποτέλεσμα ερευνών στη νεώτερη ιστορία.

Στο φυσικό-σωματικό επίπεδο, ο κιτρίνης βοηθάει το πεπτικό σύστημα και τη λειτουργία του στομάχου, της χολής και του πάγκρεας. Μετριάζει τα συμπτώματα του ζαχαρώδη διαβήτη στο αρχικό στάδιο και δυναμώνει το νευροανοσοποιητικό σύστημα.

Στο πνευματικό-ψυχικό επίπεδο, προάγει την αίσθηση της μοναδικότητας κάθε ατόμου, τη σιγουριά και το κουράγιο για τη ζωή. Βοηθάει να ξεπεραστεί η καταθλιπτική διάθεση και να απελευθερωθεί το μυαλό από αρνητικές και σκοτεινές σκέψεις.

Είναι η ταλισμανική πέτρα του Τοξότη.


                         Του  Γιάννη Κοπαλά
Ορυκτολόγου – Γεωλόγου B.Sc,M.Sc

Ο Γιάννης Κοπαλάς είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ορυκτά και Πολύτιμοι Λίθοι» 
(Εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες,2003) και επιστημονικός συνεργάτης των καταστημάτων 
Stone Stories by Albandakis.