ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ

29/06/2016 0 Comment(s)

Ανήκει στην οικογένεια του μακροκρυσταλλικού χαλαζία. Έχει χημική φόρμουλαː SiO2.

Έχει σκληρότητα = 7 και πυκνότητα = 2,65 και κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό σύστημα. Είναι διαφανής, ημιδιαφανής με έντονη υαλώδη λάμψη.

Το χρώμα του αμέθυστου κυμαίνεται από λιλά ανοιχτό (ποικιλία που είναι γνωστή και ως ρόδο της Γαλλίας), πορφυρό έως έντονα βιολετί.

Ο χρωματισμός του αμέθυστου οφείλεται στην παρουσία ιχνών Μαγγανίου(Mn), Τιτανίου(Ti) και σιδήρου(Fe), και στην παραμόρφωση του κρυστάλλου από την ακτινοβολία του γενετικού πετρώματος.

Ο κρύσταλλος του αμέθυστου περιέχει πολύ χαρακτηριστικά έγκλειστα που οφείλονται σε πολυάριθμους και παράλληλους μικρούς πόρους που είναι γεμάτοι με υγρό και μοιάζουν με τρίχωμα τίγρης.

Ο αμέθυστος αν θερμανθεί στους 470-750οC μετατρέπεται σε ανοιχτή κίτρινη, κόκκινη-καφέ, πράσινη ή και ακόμη άχρωμη, χρωματική ποικιλία.

Σύμφωνα με την παράδοση υπάρχει ένα φυτό με το όνομα ‘’αμεθυστίνη’’ που έχει το ίδιο χρώμα και την ίδια χάρη με τον κρύσταλλο του αμέθυστου και πρέπει και τα δύο να κρατιούνται στο αριστερό χέρι για να μεγιστοποιήσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες. 

Στην Ελληνική μυθολογία ο αμέθυστος ήταν το όνομα μιας όμορφης νύφης την οποία ερωτεύτηκε ο θεός Βάκχος και για να του ξεφύγει παρακάλεσε τη θεά Άρτεμη και τη μετέτρεψε σε πέτρα που είχε το χρώμα του κρασιού. Το όνομα του αμέθυστου που έχει Ελληνική προέλευση σημαίνει ‘’αντίδοτο ενάντια στο μεθύσι’’.

Στον Μεσαίωνα, πίστευαν ότι αν ο αμέθυστος φορεθεί στο μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού κάνει τον κάτοχο της να ξεχάσει πάθη και συγκρούσεις του παρελθόντος και του παρόντος και ότι έχει τη δύναμη να αποτρέψει κάθε μαγεία κακόβουλη. Από αυτό τον μύθο ίσως να έχει ξεκινήσει η παράδοση, ο αμέθυστος να φοριέται σαν δαχτυλίδι από τους καθολικούς επισκόπους.

Σύμφωνα με την κρυσταλλοθεραπεία ο αμέθυστος ενδείκνυται στις εξής περιπτώσειςː   Αλκοολισμό, παραισθήσεις, αναιμία, έλλειψη καθαρότητας στη σκέψη, σύμπλεγμα κατωτερότητας, έλλειψη συγκέντρωσης, νευραλγικούς πόνους, υπερβολικό εγωισμό, ημικρανία, επιληψία, προβλήματα του θύμου αδένα, εφιάλτες, ανασφάλειες, υπερδραστηριότητα, υστερία, πονοκεφάλους, προβλήματα μεταβολισμού. Ο αμέθυστος αντιστοιχεί στο τρίτο μάτι (έκτο τσάκρα).